T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRKLARELİ / MERKEZ - Atatürk Ortaokulu

Okulumuzun Tarihçesi

KIRKLARELİ MERKEZ ORTAOKULU´NUN TARİHÇESİ

1968-1969 Öğretim yılında hizmete açılması düşünülen Kırklareli Merkez Ortaokulu binası iki-üç gecikme ile öğretime açılmıştır. 

Okul, belediye yerleşim planına göre şehrin dışında olmakla beraber, gelecekte yerleşim planına göre merkezi bir yerde olacağı düşünülmüş, yapı ve plan itibari ile Türkiye'nin bir çok yerinde yapılan okulların benzeri tipinde inşa edilmiş ve adına Merkez Ortaokulu denmiştir. 

Merkez Ortaokulu´nun ilk idare görevlisi Müdür Vekili Vehbi DÜLGERBAKİ'dir. Kırklareli Atatürk Lisesi Türkçe Öğretmeni olarak görev yapan Vehbi DÜLGERBAKİ, Kırklareli Milli Eğitim Müdürlüğü kanalıyla öğretime açılması planlanan Ortaokula Müdür vekili olarak atanmıştır. İnşaatın bitirilememesi nedeniyle 1968/1969 Öğretim yılında gecikmeli olarak hizmete açılmıştır. Bu arada okulun bitirilebilmesi için Sayın Vehbi DÜLGERBAKİ'nin büyük çaba sarf ettiği unutulmamalıdır.

Bina her gün kontrol edilmiş, ustalar ve ilgili müteahhit uyarılmış, Milli Eğitim Müdürü ve Valilikle temas sağlanarak, inşaatın yapımı hızlandırılmıştır.

1968-1969 Öğretim Yılı için öğrenci kaydı Atatürk Lisesi´nde yapılmış, ortaokul 2. ve 3. sınıf öğrencileri Atatürk Lisesi Orta kısım öğrencilerden seçilmiştir. 300 dolayında olan öğrencilerle yeni binamızda eğitim ve öğretim araç-gereç ve sıraların yetersiz oluşu nedeniyle yapılamamış, Atatürk Lisesi´nden bu konuda yardım istenmiştir. Ancak, Atatürk Lisesinin de imkanları dar olunca Ticaret Lisesi Müdürlüğünden yardım istenmiştir. O zamanın Okul Müdürü İsmail YALDIZ bu konuda okulumuza imkanlarının elverdiği ölçüde yardımcı olmuştur. 

İnşaatın devam etmesi, okul içinde usta ve işçilerin çalışması nedeniyle yine Ticaret Lisesi´ne müracaat edilmiş, bir hafta süreyle öğrenciler öğleden sonra Ticaret Lisesi binasında eğitim ve öğretim görmüşlerdir. Daha sonra bina içinde işlerin bitirilmesi üzerine Ticaret Lisesi´nden alınan sıralarla ortaokul 1. sınıfına yeni kaydedilen öğrenciler eğitim ve öğretime başlamışlar, Atatürk Lisesi´nden alınan 2. ve 3. sınıf öğrencileri ise sıra temin edilene kadar yeniden geldikleri okula kaydedilmişlerdir. 

Bu arada Kırklareli Merkez Ortaokuluna Lisede görevli Edebiyat Grubu Öğretmeni Sait CÜNEYDİ dilekçe vererek Merkez Ortaokuluna geçmiştir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı´nca okula yeni öğretmenler atanmıştır. 

Eğitim ve öğretime başlamasından yaklaşık iki ay sonra Dörtyol'dan Matematik Öğretmeni Osman YILDIZ, Kırklareli Merkez Ortaokulu´na Müdür olarak atanmıştır. Gerek Okul Müdürü Osman YILDIZ'ın ve gerekse Müdür Yardımcısı Vehbi DÜLGERBAKİ'nin gayretli çalışmaları ile okul düzene girmiş, Kırklareli Endüstri Meslek Lisesi´ne ısmarlanan öğrenci sıraları alınmış, liseden öğrenciler geri getirilerek eğitim ve öğretime 300'e yakın öğrenci ve 7 öğretmen kadrosu ile başlanmıştır. 

Okulun ilk kadrosu Okul Müdürü Osman YILDIZ, Müdür Yardımcısı ve Türkçe Öğretmeni Vehbi DÜLGERBAKİ, Türkçe Öğretmeni Sait CÜNEYDİ, Türkçe Öğretmeni rahmetli Kamil VARLIK, Resim-İş Öğretmeni rahmetli Muzaffer KÜÇÜKSARP, Fen Bilgisi Öğretmeni Şefika Hanım ve Sosyal Bilgiler Öğretmeni Yurdakul Hanımdan oluşmuştur. 

İki yıl okul bahçesi düzene sokulmuş, duvar kenarlarına ağaçlar dikilmiş ve okul düzene sokulmuştur. 

Okulumuz 12 dershaneliktir. Aradan geçen 3-4 yıl içinde okula fazla öğrenci kaydetmek zorunda kalınmış, bu yüzden okul binası tek öğretime yetersiz hale gelince çift öğretim yapmaya başlamıştır. 

 

1988-1989 Öğretim yılında Puanlı Atletizmde Türkiye Birinciliği ve aynı yıl TÜBİTAK'ın yapmış olduğu Matematik yarışmasında da Marmara bölgesi Teşvik ödülünü almıştır. 1988 yılında Kapalı Spor salonu inşaatına başlanmış ve inşaatı 1992 yılında tamamlanarak öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur. 

ATATÜRK ORTAOKULU´NUN TARİHÇESİ

 

Kırklareli İli Merkez Karacaibrahim Mahallesi´nin uygun bir yerine ilkokul yaptırmak ve yaşatmak amacıyla 14 Aralık 1971 tarihinde dernek kurulmuştur. Dernek başkanı Cemal ÇAKICI mahallemiz çocuklarına okul yaptırmak için halkın desteğini de alarak aralıksız çalışmalarını sürdürmüştür. 

 

 

Atatürk İlkokulu Yaptırma Derneği Yöneticileri

1-Ali Osman Sönmez

2-İsmail Yener

3-İhsan Karakaya

4-Cemal Çakıcı

5-Besim Kanat

6-Naim Cömertoğlu (Vali)

 

Önce dernek Karacaibrahim mahallesi Haydardere Aşağıpınar (Merkez Ortaokulu bitişiği) mevkiinde Abdullah DEMİRAY adına kayıtlı tarladan "53.280" lira bedelle 3652 m2 yer alınmış ve ilimiz özel idare adına 21 Mart 1972 tarihinde tapu tescili yapılmıştır. Derneğin çalışmaları olumlu sonuçlar vermiş ve 1972 yılında yatırım programına alınmıştır.

 

 

SEKİZ YILLIK EĞİTİME GEÇİLMESİ

1997-1998 Öğretim yılında zorunlu eğitimin sekiz yıla çıkarılması nedeniyle okulumuzun ismi Merkez İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir. 1997-1998 Öğretim yılının ikinci döneminin başında ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU ile Valilik oluruyla birleştirilmiş ve ismi önce MERKEZ İLKÖĞRETİM OKULU olarak daha sonra da ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU olarak değiştirilmiştir.

1998-1999 Öğretim yılında okulumuz Avrupa'da Sağlığı geliştiren Okullar ağı projesine dahil edilerek okul sağlık merkezi oluşturulmuştur. 

1999-2000 Öğretim yılında kullanılmak üzerede Bilgisayar Laboratuarı kurulmuştur.

İlköğretimin tekli öğretim olması ve dersliklerin yeterli olmaması sebebiyle 2002 yılında ek inşaat başlatılmış ve 24.03.2003 tarihinde bitirilerek tekli öğretime geçilmiştir. 2012 yılından itibaren İlkokul ve Ortaokul binaları ayrılmıştır. Bugün okulumuzda ana bina ve buna bağlı ek binalarla birlikte 21 derslik, Fen Bilgisi Laboratuvarı, Zeka Oyunları Odası, Destek Eğitim Odası, Soru Çözme Odası, Bilgisayar Laboratuvarı, Kapalı Spor Salonu, Açık Futbol ve Basketbol sahaları ile eğitim vermekteyiz. Günümüze kadar okulumuzda, 

 

Müdürlük görevini sırasıyla;

Vehbi DÜLGERBAKİ,

Osman YILDIZ,

Şuayip BESLE,

Necmettin KARAKAŞ,

İbrahim ALKAN  

Mustafa AKYÜZ

Savaş TÜRKOĞLU

Turan BAŞ

Bahadır Şafak KUMCU (Müdür V.) yürütmüşlerdir.

2023-2024 eğitim öğretim döneminden itibaren okulumuz müdürlüğünü Hidayet AS yürütmekte olup iki müdür yardımcısı, 45 öğretmen, bir memur, bir hizmetli ve 579 öğrencisiyle başarılı bir şekilde eğitim öğretime devam etmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.11.2016 - Güncelleme: 28.03.2024 01:29 - Görüntülenme: 2309
  Beğen | 2  kişi beğendi